Plateforme littéraire


Archives


(nederlands)

(english)Lire en France avec Margot Dijkgraaf

Huis de Pinto | vendredi 12 juin 2018 | 20:00 | St. Antoniesbreestraat 69 | HB Amsterdam | entrée: 5 euros | réservations: ahelene@xs4all.nl | T. 06 2698 6328 | www.ahlire.com

Dans Lire en France (Lezen in Frankrijk) Margot Dijkgraaf nous emmène sur les lieux de mémoire de quelques écrivains français qui ont joué un rôle important dans leur vie ou leur oeuvre.  

Leesfragment: Lezen in Frankrijk, door Margot Dijkgraaf
https://www.athenaeum.nl/leesfragmenten/2018/lezen-in-frankrijk

Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van. Een zwerm culturele connotaties bepaalt het imago van het land, maar vaak blijft dat beperkt tot clichébeelden. De culturele identiteit van een land wordt voor een groot deel bepaald door schrijvers. Dit boek laat zien welk beeld van Frankrijk er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt.

In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Zo brengt Michel Houellebecq ons naar Rocamadour, een op een rots gebouwde middeleeuwse bedevaartplaats in Zuidwest-Frankrijk, om er de Zwarte Madonna te vereren. We reizen met Patrick Modiano mee naar Nice, en we bezoeken de multiculturele wijk Château Rouge in Parijs met Alain Mabanckou. Vanuit de favoriete plek van de schrijver of schrijfster duikt Dijkgraaf verder het boek in. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van het hedendaagse Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu. Een boek voor iedereen die zich voor het huidige Frankrijk interesseert, of je er nu op vakantie gaat of er slechts in gedachten verkeert.

Margot Dijkgraaf is literatuurcritica en werkte bij diverse literaire instellingen. Van 2002 tot maart 2007 was ze directeur van het Centre Français du Livre bij het Maison Descartes in Amsterdam. Van 2007 tot 2014 leidde ze het Academisch-cultureel centrum SPUI25 in Amsterdam. Sinds 2014 werkt ze voor de Nederlandse Ambassade in Parijs en de Akademie van Kunsten in Amsterdam. Voor de Openbare Bibliotheek in Amsterdam organiseert ze sinds 2014 een reeks met internationale schrijvers en een serie Boek & Spelen. Daarnaast wordt ze door vele andere culturele organisaties in binnen en buitenland gevraagd als spreker en moderator in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ze heeft een breed cultureel/literair netwerk in Frankrijk,  België, Duitsland en Engeland. http://margotdijkgraaf.nl/over/

***