Plateforme littéraire


Archives


(nederlands)

(english)Marcel Proust évènement
A l'occasion du centenaire de la mort de l'écrivain

Huis de Pinto | dimanche 1er mai 2022 de 11:00 à 15:00, 
deuxième scéance de 16:00 à 20:00

Au programme: 
11:00  / 16:00 -  Conférence de Sjef Houppermans sur le désir dans l'oeuvre de Marcel Proust
12:00  / 17:00 -  Performance de Jaap Blonk sur un texte inspiré de Georges Perec: "35 variations sur un thème de Marceo Proust" 
13:00  / 18:00 -  Film: La Captive de Chantal Akerman (2000) 

Lieu:  Huis de Pinto
St. Antoniesbreestraat 69
1011 HB Amsterdam

S'inscrire: 
ahelene@xs4all.nl
Pour information:
https://huisdepinto.nl/programma/proust-journee/
Prix d'entrée à la caisse:
5 euro cash / 6 euro pin / 5 euro Stadspas / Amis de Pinto gratuit.

 

In 2022 wordt wereldwijd stilgestaan bij de honderdste sterfdag van Marcel Proust. 

À la recherche du Temps Perdu (Op zoek naar de Verloren Tijd) van Marcel Proust is één van de meesterwerken in de wereldliteratuur. Deze omvangrijke roman van 3000 pagina’s is een schatkist vol psychologische inzichten, filosofische overwegingen en sociologische observaties.

Honderd jaar na het overlijden van Marcel Proust (1871-1922) spreekt de Recherche nog steeds tot onze verbeelding. Proust schreef geen sleutelroman. Het ging er bij hem om de verborgen diepte onder de oppervlakte te onderzoeken. Wat voor een schrijver en zijn werk geldt, geldt min of meer in wezen voor iedereen: ons ware ik is onzichtbaar aan de buitenkant, het ligt diep in onszelf verborgen. Iedereen is in zijn hoofd altijd ergens anders. Een mens is speelbal van zijn verbeelding.

Programma:

11:00: Lezing door Sjef Houppermans:  ‘Ziek van verlangen – Het verschijnsel van de ziekmakende jaloezie.’

12:00: Muzikale/dichterlijke bijdrage door stemkunstenaar Jaap Blonk: ‘Georges Perec: 35 variaties op een thema van Marcel Proust’

13:00: Film La Captive van Chantal Akerman, ingeleid door Anja-Hélène van Zandwijk

Sjef Houppermans was universitair hoofddocent Franse Letterkunde Universiteit Leiden. Hij is momenteel nog aan de opleiding verbonden als gastmedewerker en is bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging. https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/sjef-houppermans#tab-1

Jaap Blonk: Componist, performer en dichter. Ruim dertig jaar geleden begon hij met de voordracht van poëzie en klankpoëzie. Bekend zijn Blonk’s uitvoeringen van onder meer de 'Ursonate' van Kurt Schwitters, werk van Hugo Ball en andere dadaïsten.

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Blonk  |  https://www.facebook.com/jaapblonk

Over de film: La captive van Chantal Akerman

FR/BE 2000    118 min.

Met: Stanislas Merhar, Sylvie Testud en Olivia Bonamy

Scenario:  Eric de Kuyper

Taal: Frans / Ondertiteling: Engels

In een tijdloos Parijs vat Simon een obsessie op voor zijn vriendin Ariane, die zich gewillig tot zijn 'gevangene' laat maken. De film is een portret van destructief verlangen.

Chantal Akerman baseerde La captive losjes op ‘La prisonnière’ en ‘Albertine disparue’, het vijfde en zesde deel van Prousts À la recherche du temps perdu. De film opent met de verteller Simon, die Super 8-beelden van zijn geliefde Ariane terugspoelt en opnieuw bekijkt, obsessief de bezwering "Je vous aime bien" herhalend. Akerman legt hiermee zoals vaker de nadruk op gesproken emoties, woorden vol liefde uitgesproken uit wanhoop, uit gewoonte of zelfgenoegzaamheid.

***